Powered By Blogger

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σοκολατοθεραπεία!



Ευτυχώς η εποχή που η σοκο­λάτα θεωρείτο αποκλειστικά και μόνο ένας βλαβερός, γεμάτος θερμίδες πειρασμός είναι πια παρελθόν. Οι επιστημονικές έρευνες αναφέρονται συχνά στην αντικαταθλιπτική, την αντιγηραντική, την αντιοξειδωτική και την αγγειοπροστατευτική δράση της μαύρης σοκολάτας, ενώ πρόσφατα μια καινούργια μελέτη έδειξε ότι η «τροφή των θεών» -Theobroma Cacao, όπως είναι στα λατινικά η βοτανική ονομασία του κακάο- προφυλάσσει και τις εγκύους από την πιθανότητα να πάθουν εκλαμψία κατά τον τοκετό. Οι περισσότερες από τις 300 ευεργετικές χημικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα δεν επιδρούν στον οργανισμό μας μόνο όταν τρώμε (με μέτρο, εννοείται) αυτό το λαχταριστό προϊόν. Έχουν πολλά να προσφέρουν και στην ομορφιά μας, αν τη χρησιμοποιή­σουμε εξωτερικά ως καλλυντικό. Μια σοκολατοθεραπεία σε spa ή στο σπίτι σίγουρα θα ανανεώσει το δέρμα και την όψη σας. Πέρα από αυτό, είναι και μια απολαυστική, προσιτή πολυτέλεια που θα κάνει θαύματα και στη διάθεσή σας. 

«Euphoria» και απόλαυση 
Διόλου τυχαία η ονομασία «Eupho­ria», η οποία αφορά μια περιποίηση σώματος με βανίλια και λευκή σοκολάτα που δημιούργησε η «Apivita». Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το άρωμα που πλημμυρίζει την καμπίνα του spa όση ώρα η θεραπεύτρια ζεσταίνει το μείγμα θα σας βάλει στον πειρασμό να γευτείτε το καλλυντικό αντί να αλειφτείτε... Η περιποίηση ξεκινά με ένα μασάζ σώματος που διαρκεί 45 λεπτά με λιωμένη κουβερτούρα (55% κακάο γαλλικής προέλευσης) αναμεμειγμένη με αμυγδαλέλαιο «Apivita». Η μαύρη σοκολάτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Α και Ε και στα αντιοξειδωτικά, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η αίσθηση που αφήνει είναι πραγματικά χαλαρωτική και απρόσμενα ευχάριστη. Όταν τελειώσει το μασάζ, σειρά έχει η απολέπιση, για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. Η αγωγή γίνεται με ένα scrub από βανίλια και λευκή σοκολάτα (έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο από όλα τα είδη σοκολάτας) αναμεμειγμένα με αμυγδαλέλαιο. Ακολουθεί ένα ζεστό ντους με αφρόλουτρο, το οποίο περιέχει τα ίδια συστατικά με το scrub, και η θεραπεία συνεχίζεται με την επάλειψη ενός πλούσιου γαλακτώματος στο σώμα, που περιλαμβάνει πάλι βούτυρο κακάο και άλλους φυσικούς μαλακτικούς παράγοντες για βαθιά ενυδάτωση. Μετά από τα τέσσερα στάδια της σοκολατοθεραπείας, που συνολικά διαρκεί 90 λεπτά, η επιδερμίδα σας θα έχει αποκτήσει μεταξένια υφή και θα αναδίδει την πιο γλυκιά μυρωδιά. 

Η έντονη ενυδατική και θρεπτική δράση που έχει το βούτυρο κακάο μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε ή να απαλύνετε τις αντιαισθητικές ραγάδες που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη ή από την απότομη απώλεια βάρους.



H προέλευσή της
H κουβερτούρα, ή αλλιώς μαύρη σοκολάτα, περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο και λίγη ζάχαρη. H λευκή σοκολάτα περιέχει μόνο βούτυρο κακάο (φυτικό λίπος), πολλή ζάχαρη και καθόλου κακάο. H σοκολάτα γάλακτος περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Tο κακάο, λοιπόν, που είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας, προέρχεται από ένα πολύ δημοφιλές δέντρο (ονομάζεται «Theobroma cacao», όπου Theobroma σημαίνει «Tροφή των Θεών»). Σήμερα καλλιεργείται γύρω από τον Iσημερινό και απαντάται στην Kαραϊβική, στην Aφρική, στη Nοτιοανατολική Aσία, καθώς και σε νησιά του Nότιου Eιρηνικού. Tα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο.


Tα δραστικά συστατικά της σοκολάτας
Φλαβονοειδή : Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα).
Bούτυρο κακάο : Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Xρησιμοποιείται και αυτούσιο, καθώς ανακουφίζει και ενυδατώνει ακόμα και τις πιο ξηρές ή σκασμένες επιδερμίδες. 
Mαγνήσιο : Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Tονώνει και βελτιώνει τη διάθεση. 
Kαφεϊνη : Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ έχει τονωτική δράση στο δέρμα. 
Θειοβρωμίνη : Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα.
Φαινυλαιθυλαμίνη : Προκαλεί καλή διάθεση. Eίναι η ίδια ουσία που εκκρίνεται στον εγκέφαλο όσων ερωτεύονται!
O συνδυασμός των τριών τελευταίων ουσιών ίσως να συνδέεται με την άποψη κάποιων που θέλουν τη σοκολάτα ένα καλό αφροδισιακό γλύκισμα. 


Iδιότητες στο δέρμα
H άσπρη σοκολάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά, λόγω των μαλακτικών ιδιοτήτων της στο δέρμα. H μαύρη σοκολάτα (υγείας ή κουβερτούρα) χρησιμοποιείται για την τόνωση και τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Πως χρησιμοποιείται
Ως μάσκα σώματος και προσώπου 
Μπορεί να τονώσει την επιδερμίδα και να την κάνει πιο απαλή, ενώ λέγεται πως η συστηματική της εφαρμογή βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Για να την εφαρμόσετε, θα πρέπει να λιώσετε μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί (διπλό βραστήρα) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Mην τη βάλετε απευθείας στη φωτιά, γιατί η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι πολύ εύκολο να «καεί». H αγωγή πρέπει να ξεκινήσει με ένα πίλινγκ σε όλο το σώμα (χρησιμοποιήστε ένα scrub ή παιδικό λάδι με χοντρό αλάτι ή ένα τρίχινο σφουγγάρι), ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να προετοιμάσετε την επιδερμίδα σας να δεχτεί τη θεραπεία. Στη συνέχεια, αναμείξτε τη ζεστή σοκολάτα (προσέξτε η θερμοκρασία να είναι ανεκτή για να μην καείτε) με λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιο και αρχίστε να την απλώνετε στο σώμα σας με απαλές κινήσεις μασάζ. Aπλώστε την και στο πρόσωπο. Θα πρέπει να παραμείνετε με τη σοκολάτα για 20 λεπτά περίπου και μετά να την ξεβγάλετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να απλώσετε μία κρέμα σώματος με κακάο ή λευκή σοκολάτα, ή μία αντικυτταριδική συσφιγκτική αγωγή με κακάο.


1.Ενυδατική μάσκα προσώπου 
Αν το κρύο έχει αφυδατώσει την επιδερμίδα σας, τα συστατικά αυτής της μάσκας θα την κάνουν απαλή και βελούδινη. Οι νιφάδες βρόμης θα προκαλέσουν μια ελαφριά απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, η καφεΐνη που περιέχει το κακάο θα τονώσει την κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία προσφέροντας λάμψη στο πρόσωπό σας και το μέλι με τις αναπλαστικές, αντιγηραντικές και μαλακτικές ιδιότητές του θα θρέψει την επιδερμίδα. Θα φτιάξετε τη μάσκα ανακατεύοντας: 
● 1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη 
● 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 
● 1/4 του φλιτζανιού μέλι 
● 3 κουταλάκια νιφάδες βρόμης 

Εφαρμογή: Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, και κάνετε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10 λεπτά περίπου, μετά την ξεβγάζετε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και βάζετε μια κρέμα προσώπου. 



2.Μείγμα για το μπάνιο με άρωμα σοκολάτας 
Το ζεστό άρωμα της σοκολάτας και των αιθέριων ελαίων που θα αναδίδεται από την μπανιέρα, θα χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σας. Το γεράνι είναι στυπτικό και επουλωτικό και το ιλάνγκ-ιλάνγκ εξισορροπεί το σμήγμα. Οι νιφάδες της βρόμης και η σόδα θα κάνουν το δέρμα σας απαλό και ελαστικό, ενώ η σοκολάτα γάλακτος θα το ενυδατώσει και θα το θρέψει. Για να φτιάξετε αυτό το πρωτότυπο μείγμα μπάνιου, θα χρειαστείτε: 
● 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα 
● 1/4 του φλιτζανιού νιφάδες βρόμης αλεσμένες σε σκόνη 
● 1/2 φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος σε σκόνη 
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι 
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ 

Εφαρμογή: Αναμειγνύετε πρώτα καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά σε μορφή σκόνης και μετά ρίχνετε μία-μία σταγόνα τα αιθέρια έλαια, ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζετε την μπανιέρα, προσθέτετε το μείγμα στο νερό και χαλαρώνετε όση ώρα ­θέλετε. 

3. Lip balm για απαλά χείλη 
Το δέρμα στα χείλη είναι λεπτό, ευαί­σθητο και χάνει εύκολα την υγρασία του από τον αέρα, το κρύο, την υπερβολική ζέστη ή τα τσιγάρα. Το lip balm που θα φτιάξετε είναι ένα πραγματικό φάρμακο ενυδάτωσης και θρέψης για τα χείλη. Τα δραστικά του συστατικά είναι οι διάφορες φυτικές λιπαρές ουσίες (βούτυρο κακάο, σοκολάτα, αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς) και, βέβαια, η βιταμίνη Ε, που παίζει αναπλαστικό και προστατευτικό ρόλο. 
● 3 κουταλιές βούτυρο κακάο 
● 3-4 μικρά κομματάκια σοκολάτας 
● 1 κάψουλα βιταμίνης E 
● 1/4 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς 

Εφαρμογή: Λιώνετε το βούτυρο κακάο. Έπειτα, ρίχνετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε ωσότου λιώσουν και αυτά. Προσθέτετε τη βιταμίνη Ε και το αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς. Ανακατεύετε καλά. Φυλάτε το μείγμα σε ένα καλά κλεισμένο βαζάκι. 



tip! 

Εάν φτιάχνετε καλλυντικά με κομμάτια σοκολάτας και όχι με σκόνη σοκολάτας, να τη λιώνετε πάντα σε μπεν μαρί. Έτσι, δεν θα αλλοιώνονται τα ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά της. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου