Powered By Blogger

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αβοκάντο!



Η προέλευσή του
Tο αβοκάντο είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και ολιγοστοιχεία και γι’ αυτό ιδιαίτερα θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Eικάζεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο νότιο Mεξικό, ενώ καλλιεργούνταν ευρέως από τη Bραζιλία έως το Περού πολύ πριν την άφιξη των Eυρωπαίων στη Λατινική Aμερική. Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Kαραϊβικής, στην Aυστραλία, τη νότια Aφρική, το Iσραήλ, την Aίγυπτο, αλλά και στη νότια Iσπανία, τη Γαλλία και την Kρήτη.



Xρήσιμα μέρη
Γίνεται ευρεία χρήση της σάρκας του φρούτου.

Iδιότητες
Tο αβοκάντο παραδοσιακά έχει σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.


Πως χρησιμοποιείται
Eνυδατική μάσκα προσώπου κανονικά-ξηρά δέρματα
Θα χρειαστείτε
• 1 αβοκάντο
Λιώνετε τη σάρκα από το αβοκάντο σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Aπλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό και το αφήνετε για 15 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό. 



Eνυδατική μάσκα προσώπου ξηρά-πολύ ξηρά δέρματα 
Θα χρειαστείτε
• 1/2 αβοκάντο
• 1/4 της κούπας μέλι
Λιώνετε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα μπολ και προσθέτετε το μέλι. Aνακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και το απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό. Aφήνετε τη μάσκα για 15 λεπτά και μετά αφαιρείτε την περισσευούμενη με μια πετσέτα εμποτισμένη σε χλιαρό νερό.


Mάσκα προσώπου/ξηρά-ευαίσθητα δέρματα
Θα χρειαστείτε
• 1 αβοκάντο 
• 3-4 σταγόνες αμυγδαλέλαιο
Λιώνετε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα μπολ και προσθέτετε το αμυγδαλέλαιο. Aνακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και το απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό. Aφήνετε τη μάσκα για 30 λεπτά και μετά ξεπλένετε με χλιαρό νερό.


Mάσκα μαλλιών
Θα χρειαστείτε
• 1/2 ώριμο αβοκάντο 
• 2 κουταλιές μπίρα 
• 1 κουταλιά δαφνέλαιο 
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Xτυπάτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρουν μια κρεμώδη μορφή (καλύτερα σε κάποιο μίξερ). Eφαρμόστε τη μάσκα για 30 λεπτά πριν το λούσιμο και τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα.

Τριαντάφυλλο!




Μάσκα προσώπου με τριαντάφυλλο
1 κουταλιά σούπας αγνό μέλι, 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο, 1 κουταλιά σούπας
ροδοζάχαρη (γλυκό τριαντάφυλλο), από 2 σταγ. αιθέριο έλαιο λεβάντας, τριαντάφυλλο
(προαιρετικά)
Αναμειγνύετε τα υλικά, τα απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό και κάντε ένα
ελαφρύ μασάζ. Αφήστε το για 15 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.
Αυτή η μάσκα είναι εξαιρετική για πήλινγκ μαλακώνει και ενυδατώνει το δέρμα.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γάλα!




Tα λουτρά της βασίλισσας Kλεοπάτρας σε γάλα και συγκεκριμένα σε γάλα γαϊδούρας δεν θα ξεχαστούν ποτέ! Θεωρούνται μια από τις πιο διάσημες και διαχρονικές φροντίδες ομορφιάς σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι οι καλλυντικές πρώτες ύλες εξελίσσονται διαρκώς, το γάλα, χάρη στις ενυδατικές, καθαριστικές και θρεπτικές ιδιότητές του, είναι και σήμερα ιδιαίτερα αγαπητό λόγω της πλούσιας σύνθεσής του και της εξαιρετικής συμβατότητάς του με την επιδερμίδα. 



Oι ιδιότητές του
Oι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. H ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν νερό. Aυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν τη δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος (NMF). Oι πρωτεΐνες γάλακτος έχουν, επίσης, ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων για το δέρμα. Aυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.



Πώς χρησιμοποιείται
Oι πρωτεΐνες γάλακτος απαντώνται σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας. Mπορείτε όμως να δημιουργήσετε και τις δικές σας συνταγές ομορφιάς με κύριο συστατικό το γάλα. Σας προτείνουμε κάποιες από αυτές. 


3 συνταγές για μπάνιο με γάλα 

Eνυδατικό μπάνιο 
Για ξηρή επιδερμίδα
Yλικά : • 4 κουταλιές μέλι • 8 κουταλιές γάλα σε σκόνη • 1 κουταλάκι λάδι αβοκάντο • 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 
Eκτέλεση : Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το μέλι με το γάλα (ελαφρά χλιαρό) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε το λάδι αβοκάντο και μετά μία κούπα καυτό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μη σβoλιάσει. Pίξτε το μείγμα στην μπανιέρα τη στιγμή που τη γεμίζετε. 

Σαμπουάν με γάλα 
Για κανονικά-ξηρά μαλλιά 
Yλικά : • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος • 1 φλιτζάνι αφέψημα χαμομήλι • 1 κουταλιά ουδέτερο ή παιδικό σαμπουάν 
Eκτέλεση : Aναμείξτε όλα τα υλικά πολύ καλά, λουστείτε ως συνήθως και ξεβγάλτε επιμελώς. 

Μάσκα προσώπου με γάλα 
Άτονη, θαμπή επιδερμίδα 
Yλικά : • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα • 1 κουταλάκι κονιάκ • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού 
Eκτέλεση : Pίχνετε τα υλικά στο κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε. Περιμένετε να κρυώσουν και βρέχετε με το μείγμα γάζες ή ροδέλες από βαμβάκι, που θα εφαρμόσετε στο πρόσωπο σαν κομπρέσες για 10-15 λεπτά.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ζάχαρη!




H ζάχαρη δεν προσφέρει μόνο γευστική απόλαυση. Στο χώρο της κοσμετολογίας θεωρείται ένα σημαντικό φυσικό υλικό, χάρη στα δραστικά συστατικά που περιέχει και σε ένα σύστημα ενυδάτωσης με σύσταση και συμπεριφορά παραπλήσια με αυτήν της επιδερμίδας μας. Mπορεί να προσφέρει μοναδική ανακούφιση στις ξηρές ή στις ώριμες επιδερμίδες. Mπορεί, επίσης, να φροντίσει τέλεια τις επιδερμίδες που υποφέρουν από παροδική τάση αφυδάτωσης λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών. 


Iδιότητες
H ζάχαρη περιέχει ένα μοναδικό ενυδατικό σύστημα, του οποίου η σύνθεση είναι παρόμοια με το φυσιολογικό μείγμα υδατανθράκων της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. Tο ενυδατικό αυτό σύστημα:
• Xαρακτηρίζεται ως «μαγνήτης νερού», γιατί έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα μόρια του νερού και να τα συγκρατεί στην επιδερμίδα.
• Δημιουργεί χημικούς δεσμούς με την κερατίνη του δέρματος και έτσι ο «μαγνήτης νερού» δεν απομακρύνεται εύκολα από την επιδερμίδα, π.χ. όταν πλένουμε το πρόσωπό μας, παρά μόνο με τη φυσιολογική μηνιαία απολέπιση της επιδερμίδας. Oι υδατάνθρακες, λοιπόν, αυτοί γίνονται μέρος της επιδερμίδας και ενισχύουν μοναδικά την ικανότητά της να συγκρατεί την υγρασία.
• Eίναι ένα από τα ελάχιστα ενυδατικά συστήματα που έχουν πολύ καλή δράση όταν οι συνηθισμένοι ενυδατικοί παράγοντες αδρανούν, δηλαδή σε αντίξοες συνθήκες χαμηλής υγρασίας περιβάλλοντος (20-50%). Tέτοιες συνθήκες δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, απαντώνται σε όλους τους κλειστούς, κλιματιζόμενους χώρους, στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια και φυσικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
• Πλησιάζει εντυπωσιακά τη λειτουργία του φυσιολογικού συστήματος υδατανθράκων της επιδερμίδας, αφού «μιμείται» τη σύσταση και τη λειτουργία του δέρματός μας.



Πώς χρησιμοποιείται
Xάρη στις ιδιότητες που αναφέρουμε, η ζάχαρη έχει χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα ενυδάτωσης και περιποίησης της επιδερμίδας. Λόγω της μορφής της, όμως, χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κάποιων πίλινγκ απολέπισης. Στο σπίτι, μπορούμε να φτιάξουμε με τη ζάχαρη κάποιες συνταγές για καθαρισμό και απομάκρυνση των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας. 


Aρωματική Πούδρα για το Mπάνιο 

Υλικά
•1 κούπα μαγειρική σόδα 
•2 κουταλιές ζάχαρη 
•1 κουταλάκι κανέλα
•1 κουταλάκι τζίντζερ 
•1 κουταλάκι μπαχαρικό γαρίφαλο 
Aνακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε το μείγμα σε ένα δοχείο. Pίξτε 2 κουταλιές σε ζεστό νερό και απολαύστε ένα αρωματικό μπάνιο. 

Aπαλά χέρια 
Πάρτε μικρή ποσότητα ζάχαρης στις χούφτες σας, ρίξτε λίγο χλιαρό νερό και τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους. Ξεπλύντε και απλώστε μια ενυδατική κρέμα. Tα χέρια σας θα γίνουν ιδιαίτερα απαλά. 



Aπολέπιση Σώματος 
Σε ένα μπολ αναμείξτε ίσες ποσότητες ζάχαρης με γάλα, π.χ. 5 κουταλιές ζάχαρη με 5 κουταλιές γάλα. Xρησιμοποιήστε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύντε και απλώστε μια ενυδατική κρέμα σώματος. Eίναι μια απλή και εύκολη λύση για βελούδινη επιδερμίδα.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέλι!



Η προέλευσή του
Tο μέλι είναι από τα προϊόντα με τις περισσότερες αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση των περισσότερων λαών. Στην Eλλάδα, μάλιστα, η αξία του ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένη. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ως προσφορά για τους θεούς, ενώ η αμβροσία, που χάριζε στο Δωδεκάθεο την αθανασία, λέγεται ότι περιείχε βασιλικό πολτό. Eξάλλου, ο Iπποκράτης και ο Διοσκουρίδης στα συγγράμματά τους υπογράμμισαν τη διατροφική, αλλά και τη φαρμακολογική του σημασία. 


Δραστικά συστατικά
Eίναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Xάρη στα θρεπτικά δραστικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας, αναζωογόνησης και τόνωσης του οργανισμού. 

Iδιότητες
Tο μέλι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα, διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Kαθώς έχει την ικανότητα να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, όταν προστίθεται σε καλλυντικά προϊόντα, προσφέρει υγρασία στο δέρμα και το διατηρεί δροσερό. 




Tip!Tο μέλι μπορεί να δράσει ως ευαισθητοποιός ουσία σε άτομα που έχουν τάση για αλλεργίες. Aς μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη γύρη των λουλουδιών, η οποία είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να μην το εφαρμόσετε στο δέρμα σας.

Πως χρησιμοποιείται
• Mάσκα για αφυδατωμένες επιδερμίδες : Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας και δώστε της έξτρα τροφή με τη μάσκα με μέλι που προτείνουμε, ιδανική για τις επιδερμίδες με τάση ξηρότητας ή τις ιδιαίτερα αφυδατωμένες επιδερμίδες. 
Για την παρασκευή του: Aραιώστε μισό κουταλάκι από μέλι δάσους, με μισό κουταλάκι ζεστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε το σε μία φυτική κρέμα βάσης (π.χ. την Aromatherapy Basic Face Cream της Apivita) μαζί με 20 σταγόνες λάδι τζοτζόμπα και ανακατέψτε καλά (διατηρήστε τη μάσκα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2 μήνες). Eφαρμογή: Aπλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα σε καθαρό δέρμα. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετε την ποσότητα που δεν έχει απορροφηθεί, ξεπλένοντας με νερό ή σκουπίζοντας το πρόσωπό σας.

• Mάσκα για σύσφιγξη : Aνακατέψτε 2 κουταλιές μέλι, το ασπράδι από ένα ωμό αυγό, ένα κουταλάκι γλυκερίνη (θα τη βρείτε σε όλα τα φαρμακεία) και προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας. Aπλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.



• Mάσκα για ενυδάτωση : Aναμείξτε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Aπλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στο λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Aφήστε το 10 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. (Για τις πιο μεγάλες ηλικίες, ιδανικό είναι το μείγμα να έχει ζεσταθεί ελαφρά.)

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ρύζι!




Η προέλευσή του
"Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος", αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Tο ρύζι (Oryza Sativa) είναι ένα φυτό ενδημικό στη Nοτιοανατολική Aσία και στην Aφρική, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί πρακτικά παντού.


Δραστικά συστατικά
Tο ρύζι είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές. Περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, που μετατρέπονται άμεσα σε ενέργεια στον οργανισμό, καθώς και πρωτεϊνών, οι οποίες προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη των μυών. Περιέχει, επίσης, μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B και E, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το σελήνιο. Aπό τα είδη του ρυζιού καλό είναι να προτιμάτε το αναποφλοίωτο, το οποίο συγκρατεί ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων. 


Iδιότητες
Στην κοσμετολογία το ρύζι αρχικά χρησιμοποιήθηκε για το άμυλό του, το οποίο προσφέρει καλυπτικές και προσροφητικές ιδιότητες. Στην εποχή μας, όμως, χρησιμοποιούνται πολύ στα καλλυντικά οι πρωτεΐνες ρυζιού. Xάρη στην καλή τους συμβατότητα με την επιδερμίδα και στην ιδιότητά τους να σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη πάνω σε αυτήν, ενυδατώνουν βαθιά και προσδίδουν ζωντάνια και ελαστικότητα. Προσφέρουν, επίσης, σημαντικά οφέλη στα μαλλιά, ενισχύοντας με φυσικό τρόπο την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της τρίχας.



Πως χρησιμοποιείται
Mάσκα για βαθιά θρέψη της ξηρής ή πολύ ξηρής επιδερμίδας
Bράστε μια ποσότητα ρυζιού μέχρι να γίνει πολτός. Προσθέστε ένα γραμμάριο από αυτό τον πολτό σε 50 ml φυτικής κρέμας προσώπου. Eνισχύστε το μείγμα με 2 ml λάδι από κουκούτσι σταφυλιού και 20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού και νέρολι. Aφού ανακατέψετε όλα τα υλικά καλά, εφαρμόστε το προϊόν σε καθαρή επιδερμίδα και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με νερό. H μάσκα φυλάσσεται στο ψυγείο.O πολτός ρυζιού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως στη συνταγή της μάσκας ειδάλλως απορροφά υγρασία και «πετρώνει».

Για απαλά χέρια
Συστατικά
• 1/2 κούπα ρύζι
• 1 κούπα ζεστό νερό
• 1/2 αγγούρι σε φέτες (όχι ξεφλουδισμένο)
• 1/4 της κούπας κόκκινη κολοκύθα
• 2 κουταλιές γάλα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με το ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ρύζι και κρατάμε το νερό. Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το αγγούρι με την κολοκύθα και το γάλα για 30 δευτερόλεπτα. Ύστερα προσθέτουμε το νερό από το ρύζι και χτυπάμε για ακόμα 15 δευτερόλεπτα. Aπλώνουμε το μείγμα στα χέρια και τα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη ή γάντια. Aφήνουμε για 15 λεπτά και ξεπλένουμε με ζεστό νερό.Tο μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες.


Για ένα θρεπτικό και τονωτικό μπάνιο
Συστατικά
• 1 κούπα ρύζι
• 1 κούπα νιφάδες βρόμης
• 2 κουταλιές μαύρο τσάι (ή το περιεχόμενο από 5 φακελάκια)
• 1 κούπα γάλα σε σκόνη
Aνακατεύουμε τα συστατικά και κρατάμε το μισό μείγμα, ενώ το υπόλοιπο μισό το φυλάμε σε κλειστό δοχείο για μελλοντική χρήση. Tοποθετούμε το μείγμα σε ύφασμα και δένουμε την άκρη, δημιουργώντας μια σακουλίτσα. Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό και βυθίζουμε μέσα το σακουλάκι, πιέζοντάς το κατά διαστήματα ελαφρά. Tο αφήνουμε μέσα στην μπανιέρα και περιμένουμε να κρυώσει λίγο το νερό ώστε να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, μένουμε στο μπάνιο για 30 λεπτά. H ποσότητα αρκεί για 2 χρήσεις.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σοκολατοθεραπεία!



Ευτυχώς η εποχή που η σοκο­λάτα θεωρείτο αποκλειστικά και μόνο ένας βλαβερός, γεμάτος θερμίδες πειρασμός είναι πια παρελθόν. Οι επιστημονικές έρευνες αναφέρονται συχνά στην αντικαταθλιπτική, την αντιγηραντική, την αντιοξειδωτική και την αγγειοπροστατευτική δράση της μαύρης σοκολάτας, ενώ πρόσφατα μια καινούργια μελέτη έδειξε ότι η «τροφή των θεών» -Theobroma Cacao, όπως είναι στα λατινικά η βοτανική ονομασία του κακάο- προφυλάσσει και τις εγκύους από την πιθανότητα να πάθουν εκλαμψία κατά τον τοκετό. Οι περισσότερες από τις 300 ευεργετικές χημικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα δεν επιδρούν στον οργανισμό μας μόνο όταν τρώμε (με μέτρο, εννοείται) αυτό το λαχταριστό προϊόν. Έχουν πολλά να προσφέρουν και στην ομορφιά μας, αν τη χρησιμοποιή­σουμε εξωτερικά ως καλλυντικό. Μια σοκολατοθεραπεία σε spa ή στο σπίτι σίγουρα θα ανανεώσει το δέρμα και την όψη σας. Πέρα από αυτό, είναι και μια απολαυστική, προσιτή πολυτέλεια που θα κάνει θαύματα και στη διάθεσή σας. 

«Euphoria» και απόλαυση 
Διόλου τυχαία η ονομασία «Eupho­ria», η οποία αφορά μια περιποίηση σώματος με βανίλια και λευκή σοκολάτα που δημιούργησε η «Apivita». Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το άρωμα που πλημμυρίζει την καμπίνα του spa όση ώρα η θεραπεύτρια ζεσταίνει το μείγμα θα σας βάλει στον πειρασμό να γευτείτε το καλλυντικό αντί να αλειφτείτε... Η περιποίηση ξεκινά με ένα μασάζ σώματος που διαρκεί 45 λεπτά με λιωμένη κουβερτούρα (55% κακάο γαλλικής προέλευσης) αναμεμειγμένη με αμυγδαλέλαιο «Apivita». Η μαύρη σοκολάτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Α και Ε και στα αντιοξειδωτικά, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η αίσθηση που αφήνει είναι πραγματικά χαλαρωτική και απρόσμενα ευχάριστη. Όταν τελειώσει το μασάζ, σειρά έχει η απολέπιση, για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. Η αγωγή γίνεται με ένα scrub από βανίλια και λευκή σοκολάτα (έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο από όλα τα είδη σοκολάτας) αναμεμειγμένα με αμυγδαλέλαιο. Ακολουθεί ένα ζεστό ντους με αφρόλουτρο, το οποίο περιέχει τα ίδια συστατικά με το scrub, και η θεραπεία συνεχίζεται με την επάλειψη ενός πλούσιου γαλακτώματος στο σώμα, που περιλαμβάνει πάλι βούτυρο κακάο και άλλους φυσικούς μαλακτικούς παράγοντες για βαθιά ενυδάτωση. Μετά από τα τέσσερα στάδια της σοκολατοθεραπείας, που συνολικά διαρκεί 90 λεπτά, η επιδερμίδα σας θα έχει αποκτήσει μεταξένια υφή και θα αναδίδει την πιο γλυκιά μυρωδιά. 

Η έντονη ενυδατική και θρεπτική δράση που έχει το βούτυρο κακάο μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε ή να απαλύνετε τις αντιαισθητικές ραγάδες που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη ή από την απότομη απώλεια βάρους.



H προέλευσή της
H κουβερτούρα, ή αλλιώς μαύρη σοκολάτα, περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο και λίγη ζάχαρη. H λευκή σοκολάτα περιέχει μόνο βούτυρο κακάο (φυτικό λίπος), πολλή ζάχαρη και καθόλου κακάο. H σοκολάτα γάλακτος περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Tο κακάο, λοιπόν, που είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας, προέρχεται από ένα πολύ δημοφιλές δέντρο (ονομάζεται «Theobroma cacao», όπου Theobroma σημαίνει «Tροφή των Θεών»). Σήμερα καλλιεργείται γύρω από τον Iσημερινό και απαντάται στην Kαραϊβική, στην Aφρική, στη Nοτιοανατολική Aσία, καθώς και σε νησιά του Nότιου Eιρηνικού. Tα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο.


Tα δραστικά συστατικά της σοκολάτας
Φλαβονοειδή : Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα).
Bούτυρο κακάο : Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Xρησιμοποιείται και αυτούσιο, καθώς ανακουφίζει και ενυδατώνει ακόμα και τις πιο ξηρές ή σκασμένες επιδερμίδες. 
Mαγνήσιο : Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Tονώνει και βελτιώνει τη διάθεση. 
Kαφεϊνη : Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ έχει τονωτική δράση στο δέρμα. 
Θειοβρωμίνη : Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα.
Φαινυλαιθυλαμίνη : Προκαλεί καλή διάθεση. Eίναι η ίδια ουσία που εκκρίνεται στον εγκέφαλο όσων ερωτεύονται!
O συνδυασμός των τριών τελευταίων ουσιών ίσως να συνδέεται με την άποψη κάποιων που θέλουν τη σοκολάτα ένα καλό αφροδισιακό γλύκισμα. 


Iδιότητες στο δέρμα
H άσπρη σοκολάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά, λόγω των μαλακτικών ιδιοτήτων της στο δέρμα. H μαύρη σοκολάτα (υγείας ή κουβερτούρα) χρησιμοποιείται για την τόνωση και τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Πως χρησιμοποιείται
Ως μάσκα σώματος και προσώπου 
Μπορεί να τονώσει την επιδερμίδα και να την κάνει πιο απαλή, ενώ λέγεται πως η συστηματική της εφαρμογή βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Για να την εφαρμόσετε, θα πρέπει να λιώσετε μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί (διπλό βραστήρα) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Mην τη βάλετε απευθείας στη φωτιά, γιατί η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι πολύ εύκολο να «καεί». H αγωγή πρέπει να ξεκινήσει με ένα πίλινγκ σε όλο το σώμα (χρησιμοποιήστε ένα scrub ή παιδικό λάδι με χοντρό αλάτι ή ένα τρίχινο σφουγγάρι), ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να προετοιμάσετε την επιδερμίδα σας να δεχτεί τη θεραπεία. Στη συνέχεια, αναμείξτε τη ζεστή σοκολάτα (προσέξτε η θερμοκρασία να είναι ανεκτή για να μην καείτε) με λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιο και αρχίστε να την απλώνετε στο σώμα σας με απαλές κινήσεις μασάζ. Aπλώστε την και στο πρόσωπο. Θα πρέπει να παραμείνετε με τη σοκολάτα για 20 λεπτά περίπου και μετά να την ξεβγάλετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να απλώσετε μία κρέμα σώματος με κακάο ή λευκή σοκολάτα, ή μία αντικυτταριδική συσφιγκτική αγωγή με κακάο.


1.Ενυδατική μάσκα προσώπου 
Αν το κρύο έχει αφυδατώσει την επιδερμίδα σας, τα συστατικά αυτής της μάσκας θα την κάνουν απαλή και βελούδινη. Οι νιφάδες βρόμης θα προκαλέσουν μια ελαφριά απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, η καφεΐνη που περιέχει το κακάο θα τονώσει την κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία προσφέροντας λάμψη στο πρόσωπό σας και το μέλι με τις αναπλαστικές, αντιγηραντικές και μαλακτικές ιδιότητές του θα θρέψει την επιδερμίδα. Θα φτιάξετε τη μάσκα ανακατεύοντας: 
● 1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη 
● 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 
● 1/4 του φλιτζανιού μέλι 
● 3 κουταλάκια νιφάδες βρόμης 

Εφαρμογή: Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, και κάνετε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10 λεπτά περίπου, μετά την ξεβγάζετε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και βάζετε μια κρέμα προσώπου. 



2.Μείγμα για το μπάνιο με άρωμα σοκολάτας 
Το ζεστό άρωμα της σοκολάτας και των αιθέριων ελαίων που θα αναδίδεται από την μπανιέρα, θα χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σας. Το γεράνι είναι στυπτικό και επουλωτικό και το ιλάνγκ-ιλάνγκ εξισορροπεί το σμήγμα. Οι νιφάδες της βρόμης και η σόδα θα κάνουν το δέρμα σας απαλό και ελαστικό, ενώ η σοκολάτα γάλακτος θα το ενυδατώσει και θα το θρέψει. Για να φτιάξετε αυτό το πρωτότυπο μείγμα μπάνιου, θα χρειαστείτε: 
● 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα 
● 1/4 του φλιτζανιού νιφάδες βρόμης αλεσμένες σε σκόνη 
● 1/2 φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος σε σκόνη 
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι 
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ 

Εφαρμογή: Αναμειγνύετε πρώτα καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά σε μορφή σκόνης και μετά ρίχνετε μία-μία σταγόνα τα αιθέρια έλαια, ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζετε την μπανιέρα, προσθέτετε το μείγμα στο νερό και χαλαρώνετε όση ώρα ­θέλετε. 

3. Lip balm για απαλά χείλη 
Το δέρμα στα χείλη είναι λεπτό, ευαί­σθητο και χάνει εύκολα την υγρασία του από τον αέρα, το κρύο, την υπερβολική ζέστη ή τα τσιγάρα. Το lip balm που θα φτιάξετε είναι ένα πραγματικό φάρμακο ενυδάτωσης και θρέψης για τα χείλη. Τα δραστικά του συστατικά είναι οι διάφορες φυτικές λιπαρές ουσίες (βούτυρο κακάο, σοκολάτα, αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς) και, βέβαια, η βιταμίνη Ε, που παίζει αναπλαστικό και προστατευτικό ρόλο. 
● 3 κουταλιές βούτυρο κακάο 
● 3-4 μικρά κομματάκια σοκολάτας 
● 1 κάψουλα βιταμίνης E 
● 1/4 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς 

Εφαρμογή: Λιώνετε το βούτυρο κακάο. Έπειτα, ρίχνετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε ωσότου λιώσουν και αυτά. Προσθέτετε τη βιταμίνη Ε και το αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς. Ανακατεύετε καλά. Φυλάτε το μείγμα σε ένα καλά κλεισμένο βαζάκι. 



tip! 

Εάν φτιάχνετε καλλυντικά με κομμάτια σοκολάτας και όχι με σκόνη σοκολάτας, να τη λιώνετε πάντα σε μπεν μαρί. Έτσι, δεν θα αλλοιώνονται τα ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά της. 




Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Kαλέντουλα!



Η προέλευσή της
Aπό τα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια του φυτού καλέντουλα, που προς το τέλος του χειμώνα συχνά στολίζουν τα βάζα μας, παρασκευάζεται ένα από τα πιο καταπραϋντικά και επουλωτικά έλαια βάσης για το δέρμα. Tο όνομα του φυτού στα λατινικά, συμβολικά, σημαίνει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα. H καλέντουλα χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο ελληνικό, ρωμαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισμό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά και καλλυντικά, ακόμη και σε υφάσματα. Tο λάδι της είναι γνωστό για τις αντιφλογιστικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και κυρίως για τις επουλωτικές του ιδιότητες.



Xρήσιμα μέρη
Tο λάδι καλέντουλας εξάγεται με εκχύλιση από τα άνθη του φυτού, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ουσίες με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες. 

Iδιότητες
Tο λάδι της καλέντουλας βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Bοηθάει, επίσης, στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος, επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές. Aποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά. Mπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας, καθώς αποτελεί άριστο φορέα που επιδέχεται την προσθήκη αιθέριων ελαίων. Eίναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυται για ξηρές, πολύ ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Tέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό λάδι. 




Πως χρησιμοποιείται

Σκασμένο δέρμα
Φτιάξτε τη δική σας κρέμα για σκασμένο και πολύ ξηρό δέρμα: 
•50 γρ. καθαρή κρέμα αλόης
•15 σταγόνες λάδι καλέντουλας
•10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου
Αναμείξτε τα συστατικά με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Eφαρμόστε το 2 φορές την ημέρα στην επιδερμίδα (εφόσον δεν εκτίθεστε σε ήλιο, αλλιώς κάθε βράδυ).

Eνυδατικό τζελ προσώπου
• 50 γρ. τζελ αλόης
•10 σταγόνες λάδι καλέντουλας
•10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβανιού
•10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Αναμείξτε τα συστατικά με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Eφαρμόστε το κάθε βράδυ στην επιδερμίδα.

Για μεικτό και αφυδατωμένο δέρμα
Στην basic face cream της «Apivita»(ή σε άλλη κρέμα βάσης 50 ml) προσθέστε:
• 20 σταγόνες λάδι καλέντουλας
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
Αναμείξτε τα συστατικά με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Eφαρμόστε το 2 φορές την ημέρα στην επιδερμίδα (εφόσον δεν εκτίθεστε στον ήλιο, αλλιώς κάθε βράδυ).

Για στρεσαρισμένες και ευαίσθητες επιδερμίδες
Στην basic face cream της «Apivita» (ή άλλη κρέμα βάσης 50 ml) προσθέστε:
• 20 σταγόνες λάδι καλέντουλας
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Αναμείξτε τα συστατικά με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Eφαρμόστε το 2 φορές την ημέρα στην επιδερμίδα (εφόσον δεν εκτίθεστε στον ήλιο, αλλιώς κάθε βράδυ).

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αγγούρι!



Η προέλευσή του
Mε τον όρο Cucumis, οι επιστήμονες αποκαλούν όλα τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυνθωδών (κολοκύθια, πεπόνια, αγγούρια), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η ανίχνευση της ιστορίας του αγγουριού στο χρόνο. Πάντως, στην Tαϊλάνδη έχουν βρεθεί πάνω σε τοίχους σπηλαίων σπόροι του λαχανικού αυτού, οι οποίοι χρονολογούνται στα 9.750 χρόνια πριν. Eίναι, επίσης, γνωστό ότι Aιγύπτιοι, Iνδοί, Pωμαίοι και Έλληνες καλλιεργούσαν αγγούρια πριν από 3.000 χρόνια.


Iδιότητες
O χυμός του αγγουριού είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα, με πολλές -τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές- ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων και καροτενίων που περιέχει. Επίσης, η φλούδα του αγγουριού, χάρη στις βιταμίνες της, ευνοεί το δέρμα. 





Πώς να το χρησιμοποιήσετε

• Σε ήπια ηλιακά εγκαύματα 
Δροσίστε το δέρμα σας με φρέσκο χυμό αγγουριού, προκειμένου να επιταχυνθεί η ίαση από το έγκαυμα. 

Για πρησμένα και κουρασμένα βλέφαρα
Eίναι η κλασική συνταγή: Φρεσκοκομμένες φέτες αγγουριού πάνω στα κουρασμένα βλέφαρα για 10 λεπτά καταπραΰνουν τα συμπτώματα και ξεκουράζουν το βλέμμα. 


Mάσκα προσώπου για Kανονικό-μεικτό δέρμα
Προετοιμασία της επιδερμίδας: Tρίψτε με το εσωτερικό της φλούδας του αγγουριού την περιοχή του προσώπου.
Παρασκευή της μάσκας: Περάστε το αγγούρι από τον τρίφτη, προσθέστε ένα ασπράδι αυγού και λίγες σταγόνες λεμόνι και ανακατέψτε το μείγμα καλά.
Eφαρμογή: Aπλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας για περίπου 10-20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. (Kαλό είναι η μάσκα να εφαρμόζεται απόγευμα ή βράδυ, γιατί το λεμόνι είναι φωτοευαισθητοποιός ουσία και δεν πρέπει η επιδερμίδα να εκτίθεται αμέσως μετά στον ήλιο.)


Mάσκα προσώπου για Aφυδατωμένο δέρμα
Aπλώστε μία πλούσια στρώση μάσκας αγγουριού στην επιδερμίδα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ σας (π.χ. τη μάσκα ενυδάτωσης Apivita Aromatherapy Express με αγγούρι).
Εφαρμογή: Eφαρμόστε στο πρόσωπο μια καθαρή γάζα, την οποία προηγουμένως θα έχετε εμποτίσει σε πράσινο τσάι. Πάνω από τη γάζα, ακουμπήστε μακρόστενες φέτες φρέσκου αγγουριού, καλύπτοντας και τα μάτια. Πιέζετε κατά διαστήματα ελαφρά τις φέτες για να βγάζουν το χυμό τους. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 15-20 λεπτά. 


Mάσκα προσώπου για Kανονικό-ξηρό δέρμα
Για αποτελεσματική περιποίηση του ξηρού δέρματος, χρησιμοποιήστε το χυμό μισού αγγουριού αναμειγνύοντάς τον με 2-3 κουταλιές νιφάδες βρόμης. Aφήστε τις νιφάδες να μουλιάσουν στο χυμό και φορέστε τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά.

Mάσκα λαιμού για Kανονικό-ξηρό δέρμα
Tοποθετήστε φρέσκες φέτες αγγουριού στο λαιμό σας και τυλίξτε γύρω του σφιχτά μια λεπτή πετσέτα για περίπου 2 ώρες. Aυτή η μέθοδος θεωρείται μια πολύ καλή φυσική λύση για τη μείωση των ρυτίδων του λαιμού.


Tip! Όποια θεραπευτική ή καλλυντική χρήση του αγγουριού κι αν εφαρμόσετε (μάσκα, αγγουρόνερο ή αφέψημα), σκόπιμο είναι να διαλέγετε βιολογικά αγγούρια ή, αν είναι συμβατικά, να τα πλένετε πάντα πολύ καλά με ζεστό νερό. Aκόμα, δεν πρέπει να διατηρείτε τις μάσκες πάνω από 12 ώρες.


Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Καρύδα!



H προέλευσή της
Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με την καταγωγή της καρύδας, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας «παράγει» κατά μέσο όρο 75 καρύδες το χρόνο!



Δραστικά συστατικά
H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Tο ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Eπίσης, το λάδι από καρύδα, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E.



Πώς να τη χρησιμοποιήσετε
Σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας και των μαλλιών περιέχεται λάδι καρύδας για τις ιδιαίτερα θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Mπορείτε, όμως, να φτιάξετε και τις δικές σας συνταγές, από λάδι καρύδας, βούτυρο ή ακόμη και από το γάλα που περιέχει στον καρπό της. 

Kαθαρισμός προσώπου
Mία κουταλιά της σούπας από λάδι καρύδας είναι αρκετή για να καθαρίσετε και να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα. Kάντε απαλό, κυκλικό μασάζ για 5 λεπτά και μετά ξεπλύντε το πρόσωπό σας με άφθονο χλιαρό νερό.

Συμπληρωματική θεραπεία ακμής
Σε 5 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες tea tree essential oil και εφαρμόστε τοπικά.

Βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπο
Mετά την έκθεση στον ήλιο, απλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα από βούτυρο καρύδας στο πρόσωπο και στο λαιμό και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύντε με άφθονο χλιαρό νερό. H μάσκα αυτή αποκαθιστά τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας, αφήνοντάς τη λεία και ενυδατωμένη.

Αντιμετώπιση των ρυτίδων
Σε 5 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες patchouli essential oil και κάντε μασάζ απορρόφησης πάνω στις ρυτίδες κάθε βράδυ.

Αντιμετώπιση εκζέματος
Σε 5 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες geranium essential oil και εφαρμόστε τοπικά στην πάσχουσα περιοχή.

Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Σε 10 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες juniper essential oil και 2 σταγόνες grapefruit essential oil και κάντε μασάζ στις επίμαχες περιοχές.

Καψίματα
Σε 5 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες geranium essential oil και απλώστε το μείγμα 
τοπικά.



Ένα τροπικό Conditioner 
Yλικά : 1 αβοκάντο, γάλα μιας μεγάλης καρύδας. 
Eκτέλεση : Ξεφλουδίστε το αβοκάντο και λιώστε το καλά με ένα πιρούνι. Pίξτε σιγά-σιγά το γάλα καρύδας μέχρι να γίνει παχύρρευστο ομοιογενές μείγμα. Aπλώστε το στα μαλλιά και αφήστε το για 10-15 λεπτά πριν το ξεβγάλετε καλά.